
 
 

Frequently Asked Question 
 

Customer Due Diligence  
 

Q1 I am a TCSP licensee and one of my customers has not been physically present for 
identification purposes.  In addition to complying with the customer due diligence 
(“CDD”) and on-going monitoring requirements, are there any additional 
measures I should take? 

  
Answer: Yes, you are required to take additional measures under section 5(3)(a) (which is 

subject to section 5(4)) and section 9 of Part 2 of Schedule 2 to the Anti-Money 
Laundering and Counter-Terrorist Financing Ordinance, Cap. 615 (“the AMLO”) in 
order to mitigate the increased risk in respect of the customer in such a situation.  
Except where you have verified the identity of the customer on the basis of data or 
information provided by a digital identification system that is a reliable and 
independent source that is recognized by the Registrar of Companies, if a customer 
has not been physically present for identification purposes, you are required to take 
the following additional measures: 

(i) Carrying out at least one of the following measures to mitigate the risk 
posed:  

(a) further verifying the customer’s identity on the basis of documents, 
data or information referred to in section 2(1)(a) of Part 2 of Schedule 
2 to the AMLO but not previously used for the purposes of verification 
of the customer’s identity;  

(b) taking supplementary measures to verify information relating to the 
customer that you have obtained; 

(c) ensuring that the first payment made in relation to the customer’s 
account is carried out through an account opened in the customer’s 
name with an authorized institution, or a bank operating in an 
equivalent jurisdiction that has measures in place to ensure 
compliance with requirements similar to those imposed under 
Schedule 2 to the AMLO and is supervised for compliance with those 
requirements by a banking regulator in that jurisdiction. 

You should consider to mitigate money laundering and terrorist financing  
risk by obtaining copies of documents that have been certified by a suitable 
certifier.  Please refer to section 9 of Part 2 of Schedule 2 to the AMLO, and 
paragraphs 5.29 to 5.32 and the text box under paragraph 5.32 of the 
Guideline on Compliance of Anti-Money Laundering and Counter-Terrorist 
Financing Requirements for Trust or Company Service Providers (“the 
Guideline”) for further guidance.    
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(ii) In monitoring the business relationship with the customer, taking additional 
measures to compensate for any money laundering or terrorist financing risk 
that may be caused by the fact that the customer has not been physically 
present for identification purposes.  Please refer to section 5(3)(a) and (4) of 
Part 2 of Schedule 2 to the AMLO, and paragraph 6.6 of the Guideline for 
further guidance.    

 

Q2 I am a TCSP licensee.  Can I choose to engage any third party to carry out CDD 
measures as an intermediary? 

  
Answer: Subject to the requirements set out in section 18 of Part 2 of Schedule 2 to the 

AMLO, you may carry out CDD measures required under the AMLO by means of an 
intermediary specified in section 18(3) of Part 2 of Schedule 2. However, the 
ultimate responsibility for ensuring that CDD requirements are met remains with 
you.  

Specified intermediaries in Hong Kong are listed in section 18(3)(a) and (b) of Part 
2 of Schedule 2 to the AMLO as follows: 

(a) a financial institution that is an authorized institution, a licensed 
corporation, an authorized insurer, a licensed individual insurance agent, a 
licensed insurance agency and a licensed insurance broker company; and 

(b) an accounting professional, an estate agent, a legal professional and a TCSP 
licensee, provided that these intermediaries are able to satisfy you that they 
have adequate procedures in place to prevent money laundering and 
terrorist financing and are required to comply with the requirements set out 
in Schedule 2 to the AMLO with respect to customers. 

For provisions in relation to specified intermediaries in an equivalent jurisdiction, 
please refer to section 18(3)(c) of Part 2 of Schedule 2 to the AMLO. 

Please also note the following conditions set out in section 18(1) of Part 2 of 
Schedule 2 to the AMLO for reliance on intermediaries to carry out CDD measures: 

(a) the intermediary consents in writing to be your intermediary; and 

(b) you are satisfied that the intermediary will on request provide a copy of any 
document, or a record of any data or information, obtained by the 
intermediary in the course of carrying out the CDD measures without delay. 

You shall ensure compliance with the requirements set out in section 18 of Part 2 
of Schedule 2 to the AMLO. Please refer to paragraphs 5.53 to 5.60 and the text 
boxes under paragraph 5.60 of the Guideline for guidance. 
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